Bastukultur

Vi kan konstatera direkt, att det Svante Spolander inte vet om bastu, är inte värt att veta. Han är född och uppvuxen i Kukkola, mitt i Tornedalen. Här är bastun den alldeles självklara, fasta punkten i tillvaron, den plats där livet tar sin början, där livet levs och har sitt slut.

-Jag badar bastu nästan varje dag, det är mitt livselixir. I bastun får jag en stund för mig själv, en möjlighet att reda ut tankarna och ladda kroppen full med energi, säger Svante Spolander.

Ett av Svantes första barndomsminnen har anknytning till just bastun. Han minns hur han letade efter sin far och hittade honom och männen från byn i byabastun.

-För en lite grabb, var det först en skrämmande upplevelse, med alla dessa män och värmen och vattenångan. Snabbt övergick rädslan i en svårförklarad gemenskap. Där i hettan, utan en tråd på kroppen, är alla lika: ung som gammal, hög som låg, finsk som svensk. I bastun lämnas oförrätter och trätoämnen utanför. Ja, bastun är försoningens plats och sedan den stunden, har bastu funnits här, i mitt hjärta, säger Svante och lägger handen på bröstet.

Han forsätter:

Jag minns fotbollsdrabbningarna mellan byarna här i Tornedalen när jag var pojk. Matcherna spelades på liv och död, men när slutsignalen gick, försonades man i bastun. Det är ett arv från de medeltida landskapslagarna som statuerade att bastun är en fredad plats.

Svenska Bastuakademien grundades 1988 och har sitt säte just här i Kukkolaforsen. Akademiens huvudkontor med utsikt mot älven och forsen, ligger alldeles intill det imponerande bastumuseet, med 13 olika bastur.

-I bastun möts det fyra elementen och kopplingen till hälsa och välmående är självklar. I Finland är bastubad vardag, med stark koppling till natur, sjöar och livskvalitet. Jag vill utforska hälsokopplingen ännu djupare och har kontakt med en professor på Karolinska institutet som har sammanställt en rad olika forskningsrapporter i ämnet. Som nyopererade är det exempelvis bra för läkprocessen att bada bastu. Självklart ska man rådfråga sin läkare innan, berättar Svante.

I materialet finns undersökningar om hur bastubad påverkar ämnesomsättning och hormonproduktion. Och på Bastuakademien väntar man med spänning på att få ta del av nya rön kring bastu och hälsa.

-I Tornedalen har bastun alltid haft en särställning. Det var hemmets renaste mest helgade plats. Här födde kvinnorna barn, här tvagade man sig till helgdagen, här svepte man sina döda släktingar inför den sista vilan, säger Svante.

Den andra lördagen i juni varje år firas Nationalbastudagen, en stor och viktig högtid här i Kukkola.

-Det är större än både jul och påsk. Medlemmar ur Bastuakademien brukar samlas här i Kukkolaforsen för en rad olika aktiviteter och samtal, självklart med bastun i fokus. Nu jobbar vi på att utöka bastumuseet, med ännu mer historik och kunskap kring bastukulturen både i Sverige och runt om i världen, avslutar Svante Spolander.

Text av Ella Jonsson