Vårt arbete.

Svenska Bastuakademien är en ideell förening med säte i Kukkolaforsen vid den virvlande gränsälven i Haparanda. Föreningen är neutral i frågor om politik och religion. En väsentlig del av verksamheten är att sprida information - Facebook, skrifter, informationsblad och nyhetsbrev- om hur bastukulturen utvecklas och sprids. Svenska Bastuakademien förordar ingen speciell typ av bastu. Oavsett om bastun är vedeldad, rök, torr bastu eller av annat slag är det i samtliga fall frågan om bastu.

Vad är god bastukultur?

En god bastukultur handlar om att ta god tid på sig i ångorna.

Ett personligt värdskap kan förvandla en enkel bastu till den allra högsta formen av njutning.

Bastun erbjuder dig ett nära möte med grund-elementen, jord, eld, luft och vatten.

Börja inte bastubadet med att ösa vatten på heta stenar. Vänta tills du har blivit varm i kroppen.

Sist in i bastun bestämmer när det är dags att ösa vatten på stenarna.

Visa hänsyn! Det är ingen beundransvärd bedrift att jaga upp värmen så ingen kan vistas inne i den olidliga heta bastun.
I bastun skall man njuta.

Bad + stuga = badstuga = bastu

Intressant & rolig information om bastu.
Det svenska ordet bastu är en förkortning av ordet badstuga. Badstugorna dök upp på 1400-talet i Sverige och kallades även för ”svettestugor”. Eftersom tvålen inte fanns svettades smutsen bort, därav namnet.
 
Rum med flera funktioner
Förr var bastun ofta hemmets renaste rum och hade därför flera funktioner. Kvinnor har fött barn där, det har använts som tvättstuga och till torkning och rökning av mat. Vem har inte hört talats om basturökt skinka?
 
1725 var ett mörkt år för svenskt bastande då det förbjöds i nästan hela landet. Bastur blev plötsligt synonymt med syndens boningar och syfilisepidemier kopplade till prostitution. Att basta och att svettas blev ofint. Men i Finland, Ryssland, Estland och nordligaste Sverige struntade man i förbudet för alla visste att här var bastandet enbart en trevlig familjeaktivitet.
 
I och med förbudet svalnade intresset för bastun och det är inte förrän i början på 1900-talet som det återuppstår.
 
Till norden kom bastun för ungefär 2 000 år sedan. I Finland kallas bastu för sauna som är en sammanslagning av orden ’Savu’ och ’Maja’ vilket betyder rökstuga. Den första finska saunan började med en jordvariant utan skorsten nergrävd i en sluttning därefter kom röksaunan även den utan skorsten, sedan gick utvecklingen snabbt fram till dagens elektriska aggregat (fast röksauna används också idag).