Bastumuseum

Bastumuseum

Kunskap

På bastumuseet i Kukkolaforsen väntar ny kunskap om bastukulturens utveckling genom tiderna. Här får man besöka olika typer av bastur, lära om bastubadandets positiva hälsoeffekter och veta allt om hur man bäst genomför ett bastubad. Och det handlar inte om att elda kaminen glödgande het och tävla om vem som står ut längst. Nej, den typen av bastubad har inget med välbefinnande att göra och kan dessutom vara rent hälsovådligt. Den rekommenderade temperaturen är 65-70 grader. Då kan man bada länge och må gott, hela tiden.

13 Bastur

På området finns 13 bastur, från olika tidsepoker och olika områden. Här kan man exempelvis prova på rökbastu. Den eldas i många timmar, utan skorsten och med stängda spjäll. Innan bastubadet vädras röken ut och det stora stenmagasinet håller den milda värmen länge, länge. Efter rökbastun doftar huden sot- och tjära, precis som en ren kropp ska dofta, om man frågar en finländare. Och planerar du en danskväll i grannlandet, är rökbastu den rätta förberedelsen för att bli uppbjuden dans efter dans.

Bastumuseet har också varit med och utvecklat ett eget koncept för mat och dryck i samband med bastubad. Lättsamt är ledordet, för inte vill man bada bastu proppmätt. Alkoholen får också vänta till efteråt. Det är vatten som passar bäst att dricka, eftersom kroppen förlorar mycket vätska under ett bastubad.

Utveckling

I bastumuseets olika bastur finns mängder av tips och inspiration för det egna bastubygget. Den mest imponerande är den stora byabastun, där rekordet badande är 65 personer. Och varför inte, då kan hela tjocka släkten bada tillsammans. Nu drömmer grundaren av bastumuséet, Svante Spolander, om att förverkliga nästa projekt: att bygga den historiska bastun, efter en tecknad förlaga från 1799, när en stor expedition vetenskapsmän, med bland annat Celcius och italienaren Guiseppe Acerbi, besökte Kukkola. Om Svante får bestämma, lär det bli nästa byggnad här på bastumuseet vid stranden med utsikt över Kukkolaforsen.

Känslan

Kasta en liten skopa vatten på de varma stenarna, lyssna till det karakteristiska fräsandet och luta dig sedan tillbaka mot den sköna, varma träväggen medan du låter dig omslutas av den heta ångan. Känn pirret i huden när porerna öppnar sig, känn hur hela kroppen tackar dig för en stunds vila och återhämtning i total harmoni. Bastubad är en sinnlig upplevelse, en djupdykning i välbehag och njutning. I Finland, bastuns hemland, finns till och med ett eget ord som beskriver bastubadet, ångan och den underbara känslan: löyly.