Hur man binder en bastukvast, en ”vihta”

Utan tvekan ger en lövruska besöket i bastun en högre dimension. Konsten att tillverka en lövruska kan du läsa om här:
Bastukvasten tillverkas av björkris från vårtbjörk. Tidpunkten för att skörda riset varierar beroende på var i landet du bor. Veckorna efter midsommar brukar vara den period då löven är mogna. Bladen får inte vara klibbiga. Vårtbjörken känner du igen på bladen som är triangulära med dubbelsågad bladkant.
När du har hittat en lämplig björk väljer du ut mjuka kvistar ca 50 cm långa och lägger dem intill varandra med samma sida överst. På sidorna lägger du de klenare, i mitten de kraftigare kvistarna. I tjockändan repar du av bladen. När kvasten är färdig ska du binda den. Det gör du med en ca 60 cm lång mjuk björkkvist där du har kapat bort kvistarna. Det kan vara lämpligt att göra små snitt på kvistens yta för att göra den mer böjbar. Alternativt kan du också repa bort barken på två sidor av kvisten och sedan tvinna den till en länk genom att snurra den runt. Därefter tar du kvasten i ett stadigt grepp och lindar björkkvisten hårt runt skaftet. Du börjar linda bandet genom att skjuta in toppen av kvisten genom skaftet där bladen slutar och lindar där kvisten hårt runt kvasten några par varv. Bind sedan på samma sätt i rotänden utan att kapa av kvisten. I den här änden gör du också en ögla så det går att hänga upp kvasten.

Efter bindningen förvaras bastukvasten bäst i ett mörkt, svalt och torrt utrymme hängande på en stång, eller så kan du lägga dem färska, inplastade i frysboxen. De behåller då sin färg och friska doft. En bastukvast kan användas flera gånger, om den förvaras på rätt sätt. Kom ihåg att en fryst kvast skall tinas upp i normal rumstemperatur.
När det är dags att använda bastukvasten läggs den först i ljummet vatten för att sedan värmas och vattenbegjutas över bastuaggregatets stenar. Då får du en mjuk och härligt doftande bastukvast som inte är ett dugg plågsam att piska med, tvärtom en härlig njutning.
En lövruska var ursprungligen dåtidens tvål. De basiska ämnena i löven hade egenskapen att lösa upp fett och smuts. En annan fördel med en lövruska är att den lindrar hettan mot huden. Piskandet bildar svalkande luftvirvlar.
I Finland heter lövruska ”vihta”.

En film på hur man binder en Bastukvast.

https://vimeo.com/100522786

Whisk is a very simple and old tool made of birch twigs. It is used in traditional nordic European steam bath. Whisking comes maybe from urge to scratch ones back while in hotroom. There are many ways to make it, but one should make it handy for himself.