Nationalbastudagen 2023

På Nationalbastudagen 2023 så var det rekord igen. 
93 anmälda och 91 som närvarade.
Som vanligt ett mycket bra arragemang av dom närvarande och framför allt personalen på Kukkolaforsen. 

Levande musik i bastuns tecken, grillad makkara, kall pilsner, chagate och en del annat smått och gott. Ja, och så tolv olika bastur utanpå det.  
Nationalbastudagen firades nu för 26:e gången och medlemmar i Bastuakademin träffades för umgås och bada. 
Dagen till ära återinvigdes Byabastun som drabbades av brand i slutet av förra året. Tack och lov hann brandmän fram i tid och nu har bastun också renoverats. 
– På utsidan ser man inte av det och nu ser man knappt något på insidan heller. Men vi har sparat lite som ett minne, berättar Mathias Spolander som driver Kukkulaforsen Turism & Konferens tillsammans med sin syster Johanna Spolander och svågern Martin Spolander.
Där fanns också en växthusbastu. Jo, ni hörde rätt. Ett växthus som familjen naturligtvis har förvandlat så att människor kan sitta i värmen och likt levande drivhusplantor alstra värme och kraft samtidigt som blicken kan vilas på gränsälven som passerar alldeles intill.  
Dagen till ära underhöll också Sauna music trio med sånger - alla med någon form av bastuanknytning. Einar Granström som bor i byn lämnade för en stund arbetet med att binda badkvastar för att i stället ta sig en spontan svängom med hustrun Rut Granström. 
– Vi har dansat folkdans för fyrtio år sedan men det sitter liksom i ryggmärgen. Det vi dansade var en så kallad Kukkolarimpaa som är en lokal variant av mazurka, säger Einar Granström när han har pustat ut. 
Sedan återupptar han arbetet med badkvastarna. 
En bit bort kommer Janne och Päivi Carlsson gåendes, båda i vackra morgonrockar. De bor i Tyresö utanför Stockholm men har rest hela vägen till Tornedalen för att fira nationalbastudagen. 
– När jag flyttade till Sverige 1996 så byggde han bastu i lägenheten där vi bodde. Bastu är viktigt. Det är det bästa som finns. Och Bastuakademin fann vi genom Facebook och nu är vi också medlemmar. Vi tycker att det är ett jättehärligt arrangemang och vi har blivit så hjärtligt mottagna, säger Päivi Carlsson. 
Mathias Spolande stod vid grillen och serverade människor som behövde näring för att orka med allt badande. 
– Man går in. Sedan återhämtar man sig. För att sedan gå tillbaka in. Ungefär som en hockeymatch som spelas i tre perioder, säger han. 
Sedan förser han nästa matsugna besökare med en varm parisare. 

Här är lite av det som tidningarna har skrivit. 

Eller så kan ni ladda hem texterna nedan.

PROGRAMMET Nationalbastudagen 2023.